Λίγια λόγια για αυτό το ιστολόγιο

Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο σε ότι είναι ελληνικό, όχι στην καταγωγή αλλά στην καρδιά... τραγούδια, εικόνες, ποιήματα, ότι έχει αξία και αξίες...!

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Τροχαίο ατύχημα με μαθητές στην Ελβετία



Στο άκουσμα ετούτης της είδησης πολλές μνήμες ξύπνησαν και πολλά ήρθαν στο μυαλό, μετά μια μικρή αφιέρωση που έκανα στις 5 Μάρτη (Άγγελοι) στον Ξύλινο Ιππότη, στα παιδιά που χάθηκαν στο Πέταλο του Μαλιακού.
Η αναφορά βεβαίως είναι για το τροχαίο ατύχημα που έγινε στην Ελβετία το βράδυ της Τρίτης, με απολογισμό 28 νεκρούς, ανάμεσα τους και 12χρονα παιδιά.
Η είδηση πράγματι είναι τραγική και τα λόγια περιττά.

Η είδηση:

ΑΘΗΝΑ 14/03/2012

Εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Έλιο Ντι Ρούπο, μετά το τροχαίο που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Σιέρε, στο καντόνι Βαλέ της νότιας Ελβετίας, κοντά στα σύνορα με την Ιταλία, με αποτέλεσμα 28 άνθρωποι, ανάμεσά τους 22 βέλγοι μαθητές, να βρουν τραγικό θάνατο.

Οι μαρτυρίες των διασωστών σοκάρουν: μιλούν για παιδιά παραμορφωμένα σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούν να αναγνωριστούν, ένα θέαμα που "λύγισε" ακόμα και τους πιο δυνατούς.

 Πρόκειται για το μεγαλύτερο τροχαίο δυστύχημα που συνέβη ποτέ στην Ελβετία.
 Το λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν 52 άτομα - δηλαδή δύο σχολικές τάξεις - και κατευθυνόταν προς τη Σιον, προσέκρουσε στις 21.15 τοπική ώρα στο τοίχωμα σήραγγας ανάμεσα στην ανατολική και τη δυτική έξοδο της Σιέρ.
 Οι 12χρονοι μαθητές που επέβαιναν και προέρχονταν από δύο σχολεία των περιοχών Μπραμπάντ και Λιμπούργκ του Βελγίου και επέστρεφαν από χειμερινές διακοπές στην περιοχή.
 Αφού πέρασε την πεδιάδα, ο οδηγός του λεωφορείου πήρε τον αυτοκινητόδρομο A9 με κατεύθυνση Σιόν-Λωζάνη.

 Δύο χιλιόμετρα μετά και για άγνωστο λόγο προσέκρουσε στο κράσπεδο και στη συνέχεια έπεσε με όλη του τη φόρα επάνω στο τσιμεντένιο τοίχωμα της σήραγγας.
Η μετωπική σύγκρουση ήταν εξαιρετικά σφοδρή. Το μπροστινό μέρος του λεωφορείου καταστράφηκε παγιδεύοντας πολλούς από τους επιβαίνοντες.
 Ο αυτοκινητόδρομος έκλεισε για την κυκλοφορία. Πολλοί από τους επιβαίνοντες χρειάσθηκε να απεγκλωβιστούν.


 Ο απολογισμός είναι εξαιρετικά βαρύς: 22 παιδιά νεκρά και 6 ενήλικες (οι τέσσερις συνοδοί και οι δύο οδηγοί), ενώ 24 παιδιά έχουν τραυματιστεί, τρία εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κωματώδη κατάσταση.
 Το πούλμαν έφερε βελγικές πινακίδες κυκλοφορίας, σύμφωνα με το SDA-ATS.
 Το όχημα που κατευθυνόταν προς την περιοχή Σιόν, προσέκρουσε σε τοίχο σήραγγας της εθνικής οδού μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής εξόδου της Σιέρε.

Οι δύο οδηγοί του πούλμαν σκοτώθηκαν ακαριαία.

 "Είναι μία τραγική ημέρα για ολόκληρο το Βέλγιο", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, συγκλονισμένος από την είδηση του τροχαίου δυστυχήματος στην Ελβετία και ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τον τόπο της τραγωδίας.
 "Αυτή η τραγωδία θα συγκλονίσει το Βέλγιο... Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Είναι δύσκολο να χωνέψει κανείς το μέγεθος του δυστυχήματος... προς τον παρόν επικεντρώνομαι στα πρακτικά θέματα. Τα συναισθήματα θα έλθουν μετά όταν θα συναντήσουμε τις οικογένειες", δήλωσε ο βέλγος πρεσβευτής, ο οποίος έφθασε αμέσως στον τόπο του δυστυχήματος.

 Δύο αεροσκάφη του βελγικού στρατού θα μεταφέρουν τις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος στην Ελβετία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ, ενώ ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης θα βρίσκεται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μέλσμπρεκ, από όπου θα απογειωθούν τα δύο αεροσκάφη.

 "Ο σκοπός είναι να συνοδεύσουν τις οικογένειες που θέλουν τα μεταβούν στην Ελβετία", είπε.
Ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης συστάθηκαν επίσης για να είναι παρούσες στα δύο σχολεία για τους γονείς, για τους μαθητές και για τους καθηγητές.
 "Είμαι άφωνος, τρομερά ταραγμένος, τρομερά συγκινημένος. Σκεπτόμαστε όλοι σαν γονείς, κάνουμε αυτήν την τρομακτική σκέψη για τους ανθρώπους που δεν θα δουν τα παιδιά τους να επιστρέφουν σήμερα . Χθες, χαίρονταν που θα τα έβλεπαν, αλλά δεν θα τα δουν", δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Μεταφορών, Μελχιόρ Βατελέ.
 "Πολλά θύματα είχαν παραμορφωθεί φρικτά"


 Σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής του καντονίου Βαλέ, Ζαν-Πιερ Ντελάρζ, "όλοι όσοι βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος σοκαρίστηκαν από ό,τι είδαν".
 "Οι διασώστες δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους" είπε εκπρόσωπος τοπικών Αρχών, ενώ ένας από τους διασώστες που έφτασαν πρώτοι στο σημείο του δυστυχήματος δήλωσε: "Δεν ακούγονταν καν παιδικές φωνές. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα παιδιά έχουν υποστεί τέτοιο σοκ που είναι ανίκανα να μιλήσουν. Πάνω από όλα, εκείνο που προκαλεί τη μεγαλύτερη φρίκη είναι τα τραύματα".
 Άλλος διασώστης ανέφερε ότι κάποια παιδιά είχαν σκαρφαλώσει έξω από το όχημα, ενώ εκείνα που ήταν εγκλωβισμένοι παρουσίαζαν ένα φρικτό θέαμα.
 "Τα πόδια τους ήταν χάλια. Είναι εξαιρετικά αγχωτικό να βλέπει κανείς όλα αυτά τα μέλη που έχουν συνθλιβεί μετά τη σύγκρουση", είπε, ενώ αποκάλυψε ότι πολλά από τα θύματα είχαν παραμορφωθεί τόσο φρικτά εξαιτίας του δυστυχήματος που δεν θα είναι δυνατό να εξακριβωθεί η ταυτότητά τους χωρίς τεστ DNA.



Το μόνο που ίσως μπορώ να πω…
Καλό ταξίδι παιδιά μου…



Πέρασαν κιόλας χρόνια.
κι έμεινε ανάμνηση, πληγή.
Τα παιδικά χαμόγελα
ζωγραφίστηκαν νωρίς.
          (μα κατηγορείς ποτέ τα παιδιά;)
Το στερνό αντίο,
δεν το ‘πα τότε…
                    κι ούτε τώρα θα το πω.
          δεν είναι,
κι ούτε ποτέ θα γίνει.
Πέρασαν τα χρόνια, φίλοι μου,
και η πληγή
σαν κι εμένα
                   μεγαλώνει.
[ένα χέρι χάραξε τη μέρα
και η ζωή
          που ‘θε να πιαστεί
                    η κακόμοιρη…;]
Πέρασαν τα χρόνια
κι όμως το χθες
πιο κοντινό φαντάζει.
Γιατί αυτό το χθες,
          ώρες-ώρες
μένει πάντα στο χθες
          κι όλα τ’ άλλα
                             τα παραμερίζει…
Πέρασαν τα χρόνια, φίλοι μου,
εσείς όμως ποτέ…

© copyright, ανδρέας λισσόβας


4 σχόλια:

  1. Είναι κάτι από αυτά που δεν εύχομαι σε κανέναν γονιό. Καλό ταξίδι στα παιδιά, καλό κουράγιο στους γονείς τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ
      Αχ πάντα ανατριχιάζω σε τέτοια ακούσματα....κ όσο πλησιάζουν οι μέρες της τριήμερης του Τάσου μου τόσο με πιάνει άγχος...φέτος θα πάνε Ναύπακτο-Δελφούς.
      ...Τι πράγμα κ αυτό τόσα χρόνια τώρα με τα ατυχήματα στις συγκεκριμένες περιόδους!...λες κ είναι κατάρα για να σταματήσουν αυτές οι εκδρομές...

      Κουράγιο σε όλους τους γονείς...Κρίμα για τις ψυχούλες των παιδιών...

      Διαγραφή
    2. Βάσω Α.

      τι να πεις μπροστά σε όλο αυτό...
      ακόμη κι αν είναι χιλιόμετρα μακριά,
      σε μας που είμαστε και ξένοι,
      πονάει...

      Διαγραφή
    3. άγγελέ μου

      είναι από αυτά που δεν ξέρεις τι να σκεφτείς, όντως.
      αλλά είναι πολύ σπάνια,
      και δύσκολα γίνονται...
      ...
      Ο Θεός θα είναι μαζί τους,
      και θα τα προσέχει τα παιδιά στην εκδρομή τους
      σε Ναύπακτο και Δελφούς!
      μην ανυσηχείς!
      ...
      δεν έχω λόγια.
      ας μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο...

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...