Λίγια λόγια για αυτό το ιστολόγιο

Ένα ιστολόγιο αφιερωμένο σε ότι είναι ελληνικό, όχι στην καταγωγή αλλά στην καρδιά... τραγούδια, εικόνες, ποιήματα, ότι έχει αξία και αξίες...!

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Ελληνικός καφές...



Τούρκικος (ή ελληνικός) καφές, σε μικρό φλιτζάνι
Ελληνικός καφές είναι η ονομασία που αποδίδεται στον Τούρκικο καφέ από τους Έλληνες και πίνεται περισσότερο από κάθε άλλο είδος καφέ σε πολλές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Βόρειας Αφρικής.

Ονομασία
Ο καφές αυτός ονομάζεται με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την χώρα. Στις χώρες που δεν καταναλώνεται αρκετά είναι γνωστός ως "Τουρκικός καφές", όπως και στην Τουρκία.
Στην Ελλάδα, παλιότερα ήταν αποκλειστικά γνωστός επίσης με αυτό το όνομα. Κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα η ονομασία άλλαξε σε "ελληνικός καφές". Η αλλαγή αυτή ξεκίνησε για διαφημιστικούς λόγους και προωθήθηκε από μεγάλη ελληνική εταιρεία επεξεργασίας καφέ.
Ο καφές αυτός συναντάται ακόμα με τις ονομασίες "Αρμένικος καφές" (στην Αρμενία), "Αραβικός καφές", ή "Μεσανατολικός καφές". Στις χώρες των Βαλκανίων ονομάζεται συνήθως "τουρκικός", ή "ελληνικός" (τα τελευταία χρόνια) ενώ στην Κύπρο καλείται "κυπριακός".

Παρασκευή
Παραδοσιακά χειροποίητα σύνεργα παρασκευής ελληνικού καφέ. (θήκη καφέ - ζάχαρης, αναδευτήρι, κουταλάκι και μπρίκι)
Βασικό εργαλείο της παρασκευής του ελληνικού καφέ είναι το λεγόμενο μπρίκι, μέσα στο οποίο πρέπει να βράσει(σχεδόν) το μείγμα του νερού (75ml), με τον καφέ και τη ζάχαρη που ανακατεύουμε στην αρχή με το αναδευτήρι ή το κουταλάκι.
Επίσης χαρακτηριστικό είναι και το καϊμάκι, ένας πηχτός αφρός που δημιουργείται κατά την βράση του καφέ. Η παρασκευή του ελληνικού καφέ θεωρείται επιτυχημένη όταν το καϊμάκι διατηρείται κατά το σερβίρισμά του. Σερβίρεται σε φλιτζάνι μικρό ή χοντρό (του καφέ), αργά, κατά τις ακόλουθες ονομασίες παρασκευής:
  • Σκέτος (75 ml νερό + 1 κουταλάκι καφέ)
  • Μέτριος (75 ml νερό + 1 κουταλ. καφέ + 1 κουταλ. ζάχαρη)
  • Γλυκός (75 ml νερό + 1 κουταλ. καφέ + 2 κουταλ. ζάχαρη).
Άλλες ονομασίες όπως "βαρύ γλυκός", ή "πολλά βαρύς" ή "βαρύ γλυκός και όχι", αφορούν την επιτυχία στο καϊμάκι με ανεβοκατέβασμα του μπρικιού όταν σερβίρεται στο φλιτζάνι συνήθως χοντρό.
  • Όταν τοποθετούμε το μπρίκι στη χόβολη σκεπάζουμε αυτό μέχρι τη μέση τραβώντας με το κουταλάκι τη χόβολη γύρω του. Όταν ο καφές αρχίζει και φουσκώνει είναι έτοιμος για σερβίρισμα.
  • Στο διπλό καφέ οι δοσολογίες απλά διπλασιάζονται.

Προέλευση
Η παρασκευή του καφέ με αυτόν τον τρόπο, χωρίς φιλτράρισμα, προέρχεται σχεδόν σίγουρα από τον αραβικό κόσμο. Στην Ελλάδα ήρθε μέσω των Τούρκων, κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Σύμφωνα με την παράδοση οι πρώτοι που παρασκεύασαν τέτοιου είδους καφέ ήταν οι Βεδουίνοι της Μέσης Ανατολής οι οποίοι έβαζαν την χύτρα του καφέ πάνω στην άμμο που κάλυπτε την στάχτη και τα κάρβουνα για να τα κρατήσει ζωντανά. Γι' αυτό υπάρχει και η παράδοση να ψήνεται ο καφές πάνω σε άμμο (στη χόβολη) στα παλαιομοδίτικα καφενεία. Η διάδοσή του στα Βαλκάνια πρέπει να είναι -σχεδόν σίγουρα- απόρροια της εμπορικής ακμής του λιμανιού της Υεμένης απ' όπου πρέπει να έφθασε και στον Ελλαδικό χώρο.
Η παρουσία του πρέπει να θεωρείται μακρά, από πολύ παλιά στην περιοχή, αφού στις αφηγήσεις για την άλωση της Κωνσταντινούπολης διάφοροι χρονικογράφοι αναφέρουν ότι η "Πόλις" είχε περί τα 300 με 500 καφενεία.


http://nio.pblogs.gr/ellhnikos-kafes.html

8 σχόλια:

  1. τι ωραια σκέψη Ανδρέα...άμα σου πω δεν είχα ιδέα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. είναι ο αγαπημένος μου καφές,
    και ψάχνοντας είπα να το μοιραστώ!
    χαίρομαι που σου άρεσε!
    αλλά τι μαθαίνει κανείς κάθε μέρα
    είναι απίστευτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. επιπλέον γεμάτος αντιοξειδωτικές ευεργετικές ιδιότητες

    κάποτε τον έπινα πολυ
    μήπως να ξαναρχίσω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μέτρον άριστον όπως έλεγαν και οι αρχαίοι...
    μια ή δυο φορές τη μέρα πιστεύω πως κάνει καλό στην υγεία!
    ...
    η μυρωδιά του καφέ, άλλωστε,
    δεν νομίζω να αφήνει
    κανέναν ασυγκίνητο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η φωτογραφία είναι από το Μοναστηράκι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατ' αρχάς, φίλε μου,
    καλώς ήρθες!
    ...
    Λοιπόν, την φωτογραφία,
    τυχαία την βρήκα στο google,
    πατώντας ελληνικά καφενεία...
    αλλά τώρα που ρωτάς,
    το έψαξα και είναι από
    σαντορίνη...
    http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23630&subid=2&pubid=63257240

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο αγαπημενος μου καφες(μετριος)...και χαιρομαι που το εκανες αναρτηση τελικα.

    Νασαι καλα Αντρεα μου καλη σου μερα,φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Melodia

    Είναι άρρηκτα πλέον δεμένος,
    ο ελληνικός καφές με τη ζωή
    μας σήμερα...
    άξιζε πιστεύω μια ανάρτηση!
    ...
    Σ' ευχαριστώ Γιάννα μου,
    μια όμορφη μέρα σου εύχομαι
    και πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...